Suudi devrimindeki Türk imzası

Posted by

Şeriatla yönetilen Suudi Arabistan son dönemde büyük bir değişime tanıklık ederken, Prens Selman tarafından oluşturulan 2030 vizyonu ülkede bundan birkaç yıl öncesinde hayal dahi edilemeyecek gelişmelerin de hayata geçmesi anlamına geliyor. Suudi Arabistan geçtiğimiz günlerde ülkenin ilk mayo defilesine ev sahipliği yaparak, bu kayda değer kültürel değişime bir halka daha ekledi. Modellerin çoğu omuzlarını açıkta bırakan mayolar sergilerken, bazılarının göbeği kısmen açıktaydı. Bu birkaç yıl önce toplum içinde sergilenmesi dahi düşünülemeyecek görüntülerdi.

‘TARİHİ BİR AN OLDUĞUNU BİLİYORUZ’

Defile Suudi Arabistan’ın Kızıldeniz tatil beldesi Ummahat Adası’nda düzenlenen Kızıldeniz Moda Haftası sırasında Faslı tasarımcı Yasmina Qanzal’ın tasarımlarıyla Regis Red Sea Resort’ta yapıldı.

AFP haber ajansına konuşan Qanzal, “Bu ülkenin çok muhafazakâr olduğu doğru ama biz Arap dünyasını temsil eden şık mayolar sergilemeye çalıştık. Buraya geldiğimizde Suudi Arabistan’da bir mayo defilesinin tarihi bir an olduğunu anladık, çünkü böyle bir etkinlik ilk kez düzenleniyor” dedi.

YÖN VEREN BİR TÜRK

Moda haftası, Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından denetlenen Suudi Arabistan’ın Vizyon 2030 sosyal ve ekonomik reform programının merkezinde yer alan mega projelerden biri olan Red Sea Global’ın bir parçası. Fikir babası ise GAP, Gucci ve Swarovski gibi markalarda yöneticilik yapmış, dünyada modaya yön veren 500 isim arasında seçilen Burak Çakmak isimli bir Türk.

Çakmak, 2021 yılında Suudi Arabistan Kültür Bakanlığı bünyesinde kurulan Moda Komisyonu’nun icra kurulu başkanlığını yürütüyor. Çakmak, Londra’daki Parsons Moda Tasarım Okulu’nda moda dekanı olarak beş yıl görev yaptıktan sonra Moda Komisyonu’ndaki görevine başladı.

‘KÜLTÜREL BİR DÖNÜM NOKTASI’

Suudi devlet haber ajansı SPA’nın ‘Kültürel ve ekonomik bir dönüm noktası’ olarak tanımladığı defile için, “Suudi modasının uluslararası forumlardaki varlığını ortaya koyuyor ve krallık modasını küresel olarak moda endüstrisinin çeşitli sektörlerinde önemli bir katkı sağlayıcı olarak konumlandırmayı amaçlıyor” yorumu yapıldı. Son defilenin, Suudi toplumunun kamusal ve profesyonel alanlarında kadınların artan varlığını ve etkisini vurgulayarak bu çabaları örneklemekte olduğu belirtildi.

‘KADINLARIN ARTAN VARLIĞI VE ETKİSİ’

Moda Komisyonu İcra Kurulu Başkanı Burak Çakmak da ajansa verdiği demeçte defilenin amacının kültürel alışverişi teşvik eden ve yaratıcılığı kutlayan bir platform yaratmak olduğunu ifade etti. Kültürel etkinliğin, komisyonun krallıkta moda endüstrisini ileriye götürme konusundaki kararlılığını vurguladığını da sözlerine ekledi.

Moda Komisyonu’nun strateji ve planlarının yerel yeteneklerin yetiştirilmesi ve küresel moda sahnesine entegre edilmesi etrafında döndüğünü belirten Çakmak, bunun Suudi Vizyonu 2030’un krallığın kültürel dokusunu zenginleştirme hedefleriyle uyumlu olduğunu söyledi.

Çakmak, komisyonun yerel ekonomik ufukları da genişleten bu hedeflere ayak uydurmaya istekli olduğunu, kültürün ulusal, hayati bir rol oynadığını ve ülke ekonomisinin gelişimine katkıda bulunduğunu vurguladı.

DEFİLE YAPILAN ADA MARRİOTT’A TAHSİS EDİLDİ

Suudi Arabistan, ülkenin ilk özel ada tesisini Kızıldeniz’deki Al Wajh Lagünü’nde bulunan Ummahat Adası’nda Marriott ailesinin bir parçası olan St. Regis Hotels & Resorts’a tahsis etti. Maldivler’i andıran tesis su üzerinde mimar Kengo Kuma tarafından tasarlanan ve iç mekanları Kristina Zanic Consultants tarafından hazırlanan geceliği 2 bin dolarlık 90 villadan oluşuyor. Tesisin konukları özel adaya yeni açılan Kızıldeniz Uluslararası Havaalanı’ndan kiraladıkları tekne ya da deniz uçağıyla ulaşabiliyor. Tesis yüzde 100 güneş enerjisi kullanıyor ve plastik yok.

patronlardunyasi.com

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir